diumenge, 5 d’agost del 2018

MINORIES RELIGIOSES ( S. XII-XV) / MINORIAS RELIGIOSAS (S. XII-XV)

Destins dels jueus sefardites expulsats el 1492 / Destinos de los judíos sefarditas expulsados en 1492. (Font:  Wikipedia,  http://michel.azaria.free.fr/History.htm)


Després de la conquesta feudal del segle XII es va implantar el catolicisme com a religió predominant. No obstant això, una part de la antiga població musulmana del Baix Cinca va mantenir-se a algunes localitats (Saidí, Fraga i Mequinensa), constituint-se així una minoria religiosa que va conviure durant segles amb els pobladors cristians. Els musulmans van habitar en barris separats, les aljames, fins al 1609, any en que van ser expulsats per ordre del rei Felip III.  Es dedicaven a l’artesania i el treball de la terra. 
Una altra minoria ben present a la comarca va ser la dels jueus, que van viure durant l’edat mitjana sota protecció reial. Consten en les localitats de Mequinensa, Fraga, Saidí, Ballobar i Ontinyena. Van ser expulsats el 1492 pels Reis Catòlics, anant a viure a França, Itàlia, Holanda i altres paises del nord d’Europa i a diferents provincies de l’Imperi Otomà. Acostumaven a desenvolupar activitats comercials, artesanals i liberals, tot i que alguns es dediquessin també a les tasques del camp. 
El mapa recull diferents noticies documentals relatives a aquests altres habitants de la comarca, sovint oblidats degut a la seva posterior desaparició. Una memòria esborrada volgudament la d’aquests dos grups, que cal recuperar per entendre la veritable complexitat i diversitat de la societat medieval.  

CONSULTAR MAPA

Después de la conquista feudal del siglo XII se implantó el catolicismo como religión predominante. No obstante, una parte de la antigua población musulmana del Bajo Cinca se mantuvo en algunas localidades (Zaidín, Fraga y Mequinenza), constituyéndose así la minoría religiosa que convivió durante siglos con los pobladores cristianos. Los musulmanes habitaron en barrios separados, las aljamas, Hasta el 1609, año en que fueron expulsados ​​por orden del rey Felipe III. Se dedicaban a la artesanía y el trabajo de la tierra.
Otra minoría bien presente en la comarca fue la de los judíos, que vivieron durante la edad media bajo protección real. Constan en las localidades de Mequinenza, Fraga, Zaidín, Ballobar y Ontiñena. Fueron expulsados ​​en 1492 por los Reyes Católicos, yendo a vivir a Francia, Italia, Holanda y otros países del norte de Europa y diferentes provincias del Imperio Otomano. Solían desarrolló actividades comerciales, artesanales y liberales, aunque unos cuantos se dedicaban también a las tareas del campo.
El mapa recoge diferentes noticias documentales relativas a estos otros habitantes de la comarca, a menudo olvidados debido a su posterior desaparición. Una memoria borrada la de estos dos grupos, que hay que recuperar para entender la verdadera complejidad y diversidad de la sociedad medieval.