divendres, 31 d’agost del 2018

LA GUERRA CIVIL (1936-1939)

Mapa topográfico nacional 1:50 000hoja Fragaedespecial. 1938. Grupo Fortificaciones y Obras. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Llicència CC)

El 18 de juliol de 1936 arribava a la península la notícia del cop d’estat del dia anterior per les tropes colonials espanyoles del Marroc, al que es van sumar diversos generals de tot el país.  Era l’inici de la Guerra Civil, on bona part de l’exèrcit, amb el suport de l’església, grans propietaris, monàrquics, falangistes i carlins va recórrer a la violència per acabar amb el govern democràtic i legítimament constituït del Front Popular. Els colpistes comptarien aviat amb el suport de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.
La noticia va desencadenar el caos i una inusitada onada de violència a tot el país. Els rebels van proposar-se l’eliminació d’obrers, intel·lectuals, republicans i sindicalistes. Diferents elements d’esquerres, per la seva banda, van veure en propietaris, gent de dreta i catòlics els possibles aliats dels colpistes als que calia fer desaparèixer. Segons qui controlava cada zona després del cop d’estat va portar a terme la repressió violenta sobre qui considerava l’enemic. Cal afegir que la violència dels colpistes estava més organitzada i premeditada ja que perseguia el triomf del cop d’estat, mentre que la de les esquerres va ser una reacció d’ira espontània contra el cop d’estat. El Baix Cinca, com tota la meitat est d’Aragó, Catalunya i València va restar fidel al govern de la República. A la comarca es van viure llavors diferents assassinats de gent de dretes, catòlics…, així com la mobilització de molts joves per anar al front en defensa de la República. D’altra banda es va iniciar als pobles un moviment de col·lectivització dels béns de producció sota el control de les noves autoritats, els Comitès Populars. 
El mapa, més centrat en l’aspecte militar, mostra diferents fortificacions i aeròdroms fets a la comarca pels republicans. També altres noticies relatives a la Guerra, com bombardejos, pas de tropes del bàndol republicà i franquista…
Al mapa hi ha delimitats els dos fronts que més incidència van tenir en relació a la comarca: el front d’Aragó, tal com va quedar des de juliol de 1936 i el front del Segre, un cop els franquistes van ocupar la zona d’Aragó que inclou el Baix Cinca i van entrar a Catalunya, l’abril del 1938. Moltes famílies van emprendre el camí de l’exili cap a França. S’iniciava llavors la  repressió franquista a la comarca, amb nombrosos afusellaments, empresonaments, multes, depuracions professionals…. que es va perllongar durant els anys següents. El “final de la guerra” no va implicar el final de la violència, en aquests cas institucionalitzada i dirigida a assentar les bases de la llarga dictadura del general Franco.  

 CONSULTAR MAPA


El 18 de julio de 1936 llegaba a la península la noticia del golpe de estado del día anterior por las tropas coloniales españolas de Marruecos, al que se sumaron varios generales de todo el país. Era el inicio de la Guerra Civil, donde buena parte del ejército, con el apoyo de la iglesia, grandes propietarios, monárquicos, falangistas y carlistas recurrió a la violencia para acabar con el gobierno democrático y legítimamente constituido del Frente Popular . Los golpistas contarían pronto con el apoyo de la Alemania nazi y la Italia fascista.
La noticia desencadenó el caos y una inusitada ola de violencia en todo el país. Los rebeldes proponerse la eliminación de obreros, intelectuales, republicanos y sindicalistas. Diferentes elementos de izquierdas, por su parte, vieron en propietarios, gente de derecha y católicos los posibles aliados de los golpistas a los que había que hacer desaparecer. Según quien controlaba cada zona tras el golpe de estado llevó a cabo la represión violenta sobre quién consideraba el enemigo.  Hay que añadir que la violencia de los golpistas estaba más organizada y premeditada ya que perseguía el triunfo del golpe de estado, mientras que la de las izquierdas fue una reacción de ira espontánea contra el golpe de estado. El Bajo Cinca, como toda la mitad este de Aragón, Cataluña y Valencia restó fiel al gobierno de la República. En la comarca se vivieron entonces diferentes asesinatos de gente de derechas, católicos ..., así como la movilización de muchos jóvenes para ir al frente en defensa de la República. Por otra parte se inició en los pueblos un movimiento de colectivización de los bienes de producción bajo el control de las nuevas autoridades, los Comités Populares.
El mapa, más centrado en el aspecto militar, muestra diferentes fortificaciones y aeródromos hechos a la comarca por los republicanos. También otras noticias relativas a la Guerra, como bombardeos, paso de tropas del bando republicano y franquista ...
En el mapa hay delimitados los dos frentes que más incidencia tuvieron en relación a la comarca: el frente de Aragón, tal y como quedó desde julio de 1936 y el frente del Segre, una vez los franquistas ocuparon la zona de Aragón que incluye el Bajo Cinca y entraron en Cataluña, en abril de 1938. Muchas familias emprendieron el camino del exilio hacia Francia. Se iniciaba entonces la represión franquista en la comarca, con numerosos fusilamientos, encarcelamientos, multas, depuraciones profesionales .... que se prolongó durante los años siguientes. El "fin de la guerra" no implicó el fin de la violencia, en este caso institucionalizada y dirigida a sentar las bases de la larga dictadura del general Franco.

dimarts, 28 d’agost del 2018

DEMOGRAFIA DEL SEGLE XX / DEMOGRAFÍA DEL SIGLO XX

L’any 1900 al territori de l’actual comarca del Baix Cinca hi havia 21.848 habitants. El 2012 es comptabilitzaren 24.828 habitants, el que testimonia un lleuger increment al llarg dels segles XX i XXI. Malgrat això, totes les localitats de la comarca - excepte Fraga- van veure disminuir la seva població durant el segle XX a causa de l’emigració cap a les ciutats. Com es pot apreciar al mapa, els pobles que menys població van perdre són aquells en els que l’especialització i intensificació de l’agricultura ha estat més gran (pobles fruiters com Saidí, Bellver, Osso i Torrent de Cinca). Per contra, el sector noroccidental de la comarca és on més població s’ha perdut durant el segle XX i principis del XXI (Candasnos, Ontinyena, Chalamera…). Fraga ha vist augmentar el seu pes relatiu com a població principal i centre de serveis de la comarca al llarg del període. Si l’any 1900 Fraga representava el 31,5 % de la població comarcal, el 2012 sumava ja el 59 % del total del Baix Cinca, una tendència que segueix a l’alça  fins a l’actualitat.

CONSULTAR MAPA

En 1900 en el territorio de la actual comarca del Bajo Cinca había 21.848 habitantes. En 2012 se contabilizaron 24.828 habitantes, lo que testimonia un ligero incremento a lo largo de los siglos XX y XXI. A pesar de ello, todas las localidades de la comarca - excepto Fraga- han visto disminuir a su población durante el siglo XX debido a la emigración hacia las ciudades. Como se puede apreciar en el mapa, los pueblos que menos población perdieron son aquellos en los que la especialización e intensificación de la agricultura ha sido mayor (pueblos con fruta como Zaidín, Belver, Osso, Torrente de Cinca). Por el contrario, el sector noroccidental de la comarca es donde más población ha perdido durante el siglo XX y principios del XXI (Candasnos, Ontiñena, Chalamera ...). Fraga ha visto aumentar su peso relativo como población principal y centro de servicios de la comarca a lo largo del periodo. Si en 1900 Fraga representaba el 31,5% de la población comarcal, en 2012 sumaba ya el 59% del total del Bajo Cinca, una tendencia que sigue al alza hasta la actualidad.

dissabte, 25 d’agost del 2018

REGADIUS TRADICIONALS /REGADÍOS TRADICIONALES

Canal d'Aragó i Catalunya / Canal de Aragón y Cataluña (mapa de 1899). (Institut Cartogràfic de Catalunya)


El Baix Cinca és un territori amb un clima sec, el que limita la disponibilitat de plujes per al desenvolupament de l’agricultura, una circumstància especialment crítica a l’estiu. Afortunadament, tres rius – l’Alcanadre, el Cinca i l’Ebre- creuen la zona, aportant una aigua que, històricament, ha estat clau per als habitants de la zona, donant lloc a les fèrtils i riques hortes fluvials, plenes de fruiters, oliveres i altres conreus. Els romans ja devien traçar infraestructures hidràuliques per aprofitar l’aigua d’aquests rius. Els musulmans van prosseguir amb aquesta tasca d’extensió dels regadius, que es va veure continuada per la societat medieval cristiana on, sota l’impuls de les ordres militars, dels nobles i de la població, es van obrir noves sèquies. Al segle XVIII es va fer la darrera de les grans obres que anomenem “tradicionals” la sèquia nova del secà, per ampliar els regs a Vilella, Fraga i Torrent. 
Tanmateix, aquestes sèquies que anomenem “tradicionals” sols aprofitaven les primeres terrasses fluvials, motiu pel que bona part de la comarca era de secà fins al principis del segle XX, amb les consegüents limitacions per a la pràctica de l’agricultura més enllà de les terres properes als rius. La gran extensió del reg més enllà dels regadius tradicionals va ser possible al segle XX gràcies a obres hidràuliques com el Canal d’Aragó i Catalunya i els Riegos del Alto Aragón.

CONSULTAR MAPA

El Bajo Cinca es un territorio con un clima seco, lo que limita la disponibilidad de lluvias para el desarrollo de la agricultura, una circunstancia especialmente crítica en verano. Afortunadamente, tres ríos – el Alcanadre, el Cinca y el Ebro- cruzan la zona, aportando un agua que, históricamente, ha sido clave para los habitantes de la zona, dando lugar a las fértiles y ricas huertas fluviales, llenas de frutales, olivos y otros cultivos. Los romanos ya debíeron trazar infraestructuras hidráulicas para aprovechar el agua de estos ríos. Los musulmanes prosiguieron con esta tarea de extensión de los regadíos, que se vio continuada por la sociedad medieval cristiana dónde, bajo el impulso de las órdenes militares, de los nobles y de la población, se abrieron nuevas acequias. En el siglo XVIII se hizo la última de las grandes obras que denominamos “tradicionales” la acequia nueva del secano, para ampliar los riegos de Velilla, Fraga y Torrente.
 Aun así, estas acequias que denominamos “tradicionales” sólo aprovechaban las primeras terrazas fluviales, motivo por el que buena parte de la comarca era todavía de secano hasta principios del siglo XX, con las consiguientes limitaciones para la práctica de la agricultura. La gran extensión del riego más allá de los regadíos tradicionales fue posible en el siglo XX gracias a grandes obras hidráulicas como el Canal de Aragón y Cataluña y los Riegos del Alto Aragón.

divendres, 24 d’agost del 2018

SECTOR SECUNDARI I TERCIARI AL SEGLE XIX / SECTOR SECUNDARIO Y TERCIARIO EN EL SIGLO XIX

Diccionario, de Pascual Madoz


En base a les informacions disponibles al “Diccionari” de Pascual Madoz i a altres referències aportades per historiadors de la comarca s’ha confeccionat aquest mapa en el que es reflecteixen diferents activitats secundàries i terciàries portades a terme al Baix Cinca durant el segle XIX (molins, teixidors, mines, farmàcies, etc). També s’han afegit ponts i barques de la comarca com a elements que facilitaven el comerç i el moviment de les persones. El nombre major o menor de serveis estava en funció del nombre d’habitants de cada localitat, destacant, en aquest sentit, Fraga i Mequinensa.

 CONSULTAR MAPA

En base a las informaciones disponibles en el "Diccionario" de Pascual Madoz y otras referencias aportadas por historiadores de la comarca se ha confeccionado este mapa en el que se reflejan diferentes actividades secundarias y terciarias llevadas a cabo en el Bajo Cinca durante el siglo XIX (molinos, tejedores, minas, farmacias, etc). También se han añadido puentes y barcas de la comarca, como elementos que facilitaban el comercio y el movimiento de las personas. El número mayor o menor de servicios estaba en función del número de habitantes de cada localidad, destacando, en este sentido, Fraga y Mequinenza.

dimecres, 22 d’agost del 2018

ESCOLARITZACIÓ I ALFABETITZACIÓ (SEGLE XIX) / ESCOLARIZACIÓN Y ALFABETIZACIÓN (SIGLO XIX)

El mapa ens ofereix una visió comarcal sobre la situació educativa del Baix Cinca al terç central del segle XIX. Primer, la informació sobre les escoles de la comarca, extreta del “Diccionario” de Madoz. En segon lloc, el grau d’alfabetització de cada municipi, segons el cens de població de 1860. Cal afegir, per posar en context les dades, que la província d’Osca estava entre les províncies amb les taxes més altes d’alfabetització d’Espanya, malgrat l’elevat nombre de gent que encara no sabia llegir i escriure, degut a les dificultats diàries que afrontaven molts habitants de la comarca. No serà fins al segle XX quan, progressivament, l’alfabetització s’estengui per la immensa majoria de la població. 

CONSULTAR MAPA

El mapa nos ofrece una visión comarcal sobre la situación educativa del Bajo Cinca en el tercio central del siglo XIX. Primero, la información sobre las escuelas de la comarca, extraída del "Diccionario" de Madoz. En segundo lugar, el grado de alfabetización de cada municipio, según el censo de población de 1860. Hay que añadir, para poner en contexto los datos, que la provincia de Huesca estaba entre las provincias con las tasas más altas de alfabetización de España, a pesar del elevado número de gente que aún no sabía leer y escribir, debido a las dificultades diarias que afrontaban muchos habitantes de la comarca. No será hasta el siglo XX cuando, progresivamente, la alfabetización se extienda por la inmensa mayoría de la población.

LA MINERIA DEL CARBÓ (SEGLES XIX-XX) / LA MINERÍA DEL CARBÓN (SIGLOS XIX-XX)

Llaüts en que es transportava carbó, entre altres productes / "Llauts" en los que se transportaba carbón, entre otros productos. (Foto: Wikipedia)


En base als treballs de l’historiador Jaume Fullola Fuster sobre la conca minera de Mequinensa s’ha fet aquest mapa, que recull l’evolució d’un important sector miner que fins al 2014 ha estat present a Mequinensa. Un sector extractiu del carbó que va viure el seu creixement a conseqüència del desenvolupament industrial de diferents zones d’Europa i que va assolir puntes de producció durant la primera Guerra Mundial.
Com el mapa indica, la mineria de Mequinensa ja era una activitat amb diverses mines en funcionament el 1880. El mapa recull les mines que estaven operatives el 1923 i el 1940 al terme mequinensà.
La conca on es podien extreure els lignits, tanmateix, no és limitava a Mequinensa sinó que s’estenia per altres municipis propers, aragonesos i catalans, on també es va desenvolupar el sector miner extractiu. 

CONSULTAR MAPA

En base a los trabajos del historiador Jaume Fullola Fuster sobre la cuenca minera de Mequinenza se ha confeccionado este mapa, que recoge la evolución de un importante sector minero que hasta el 2014 ha estado presente en Mequinenza. Un sector extractivo del carbón que vivió su crecimiento a consecuencia del desarrollo industrial de diferentes zonas de Europa y que alcanzó puntas de producción durante la primera Guerra Mundial.
Como el mapa indica, la minería de Mequinenza ya era una actividad con varias minas en funcionamiento en 1880. El mapa recoge las minas que estaban operativas en 1923 y en 1940 en el término mequinenzano.
La cuenca donde se podían extraer los lignitos, sin embargo, no es limitaba a Mequinenza sino que se extendía por otros municipios cercanos, aragoneses y catalanes, donde también se desarrolló el sector minero extractivo.

IMMIGRACIÓ A FRAGA (1834) / INMIGRACIÓN EN FRAGA (1834)

El mapa nos permite ver els immigrants residents a Fraga el 1834, es a dir, aquells que s’havien instal·lat a la capital del Cinca en els anys previs i fins aquell moment. Cal pensar en el context de fort creixement demogràfic de la ciutat de Fraga que, com es pot apreciar, no només provenia del creixement natural (diferència entre naixements i morts) sinó també del creixement real lligat a la incorporació de la variable de la immigració. Lògicament, hi ha un percentatge gran de gent de la comarca que havia anat a viure a la capital (color verd clar). També hi ha gent d’altres zones d’Aragó (Barbastre, Montsó, Sástago, Castejón de Monegros, Tamarit de Llitera, Pirineu) i de Catalunya, la major part originaris dels pobles del Baix Segre i de la comarca de Lleida. Cal destacar, finalment, la gent procedent d’altres zones d’Espanya i, fins i tot, de tres immigrants italians. Les dades procedeixen de la recerca de l’historiador Antonio Berenguer Galindo sobre la Fraga del segle XIX. 

                                                                CONSULTAR MAPA

El mapa nos permite ver los inmigrantes residentes en Fraga en 1834, es decir, aquellos que se habían instalado en la capital del Cinca en los años previos y hasta ese momento. Hay que pensar en el contexto de fuerte crecimiento demográfico de la ciudad de Fraga que, como se puede apreciar, no sólo provenía del crecimiento natural (diferencia entre nacimientos y muertes) sino también del crecimiento real ligado a la incorporación de la variable de la inmigración. Lógicamente, hay un porcentaje de gente de la comarca que había ido a vivir a la capital (color verde claro). También hay gente de otras zonas de Aragón (Barbastro, Monzón, Sástago, Castejón de Monegros, Tamarite de Litera, Pirineo) y de Cataluña, la mayor parte originarios de los pueblos del Bajo Segre y de la comarca de Lleida. Cabe destacar, finalmente, la gente procedente de otras zonas de España e, incluso, de tres inmigrantes italianos. Los datos proceden de la investigación del historiador Antonio Berenguer Galindo sobre la Fraga del siglo XIX.




AGRICULTURA (S. XIX)

Vilella de Cinca / Velilla de Cinca

El mapa reflecteix els trets bàsics de l’agricultura comarcal al segle XIX. En primer lloc, els conreus amb més presència, segons es descriuen al “Diccionario” de Madoz. Destaca la trilogia mediterrània (vi, olivera, cereal), les figues, fruites, llegums i hortalisses. En tot cas, la major part de les terres eren de secà, motiu pel qual el cereal era el producte més conreat. També hi havia grans extensions dedicades a la ramaderia, tot i que aquestes van disminuir degut al procés d’expansió agrícola que prosseguia amb la tendència del segle XVIII. El mapa inclou altres dades agrícoles complementàries, procedents d’amillaraments (la major part confeccionades en base a les dades publicades per Ismael Zapater a “La Ribera Baixa del Cinca: una comarca-frontera” , notícies publicades al bloc de Joaquín Salleras i altres.  Cal destacar que el sector agrícola va patir un fort sotrac en les darreres dècades del segle XIX, degut a l’impacte de la crisi finisecular i de la plaga fil·loxèrica, que va arruïnar l’important sector vitícola comarcal.
A més de mostrar els conreus, el mapa informa sobre el grau de concentració de la propietat de la terra en els diferents municipis. Els colors més intensos del fons indiquen on les desigualtats en l’accés a la renda agrària eren més acusades (Fraga, Belver) i els més suaus on aquesta desigualtat era una mica menor (Mequinensa, Chalamera, Vilella de Cinca). La informació esta extreta del llibre de Carmen Frías “Liberalismo y republicanismo en el Alto Aragón”. 

CONSULTAR MAPA

El mapa refleja los rasgos básicos de la agricultura comarcal en el siglo XIX. En primer lugar, los cultivos con más presencia, según se describen en el “Diccionario” de Madoz. Destaca la trilogía mediterránea (vino, olivo, cereal), los higos, frutas, legumbres y hortalizas. En todo caso, la mayor parte de las tierras eran de secano, por lo que el cereal era la principal producción. También había grandes extensiones dedicadas a la ganadería, aunque éstas disminuyeron debido al proceso de expansión agrícola que proseguía la tendencia del siglo XVIII. El mapa incluye otros datos agrícolas complementarios, procedentes de amillaramientos (la mayor parte confeccionadas en base a los datos publicados por Ismael Zapater en "La Ribera Baja del Cinca: una comarca-frontera", noticias publicadas en el blog de Joaquín Salleras y otros). Cabe destacar que el sector agrícola sufrió una fuerte sacudida en las últimas décadas del siglo XIX, debido al impacto de la crisis finisecular y de la plaga filoxérica, que arruinó el importante sector vitícola comarcal.
Además de mostrar los cultivos, el mapa informa sobre el grado de concentración de la propiedad de la tierra en los diferentes municipios. Los colores más intensos del fondo indican donde las desigualdades en el acceso a la renta agraria eran más acusadas (Fraga, Belver) y los más suaves donde esta desigualdad era algo menor (Mequinenza, Chalamera, Velilla de Cinca). La información está extraída del libro de Carmen Frías “Liberalismo y republicanismo en el Alto Aragón”.

dimarts, 21 d’agost del 2018

GUERRA DE LA INDEPENDÈNCIA (1808-1814) / GUERRA DE LA INDEPENDENCIA (1808-1814)

Fraga. (Foto: Fons Cuyàs, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.)

La Guerra de la Independència  (1808-1814) és el conflicte armat que es va produir a Espanya arran de la invasió napoleònica.  Les abdicacions de Baiona van suposar la pèrdua de la corona per part dels Borbons així com l’entronització de Josep I Bonaparte, germà de l’emperador Napoleó. Poc després, el 2 de maig de 1808 esclatà una revolta a Madrid contra la presència de les tropes franceses, aixecament que es va estendre per tot el territori de la monarquia. Els primers anys els invasors napoleònics van anar guanyant posicions per tot el país ocupant zones properes com Osca, Saragossa i, finalment, el Baix Cinca i la propera plaça forta de Lleida. 
La voluntat de Napoleó d’envair Rússia va fer que aquell baixés la guàrdia a la península, el que, unit al suport militar britànic, va facilitar que els patriotes espanyols comencessin a recuperar territori, expulsant definitivament als francesos el 1814.
El mapa recull, a més d’algunes indicacions generals, diferents fets relacionats amb aquest període a la zona del Baix Cinca, amb especial atenció a Fraga, localitat que més s’ha estudiat en aquest aspecte  gràcies a l’obra d’Antonio Berenguer Galindo: Fraga en la guerra de la Independencia. http://historiadefraga.es/fraga-en-la-guerra-de-la-independencia/ .

CONSULTAR MAPA

La Guerra de la Independencia (1808-1814) es el conflicto armado que se produjo en España a raíz de la invasión napoleónica. Las abdicaciones de Bayona supusieron la pérdida de la corona por parte de los Borbones así como la entronización de José I Bonaparte, hermano del emperador Napoleón. Poco después, el 2 de mayo de 1808 estalló una revuelta en Madrid contra la presencia de las tropas francesas, levantamiento que se extendió por todo el territorio de la monarquía. Los primeros años los invasores napoleónicos fueron ganando posiciones por todo el país ocupando zonas cercanas como Huesca, Zaragoza y, finalmente, el Bajo Cinca y la próxima plaza fuerte de Lleida.
La voluntad de Napoleón de invadir Rusia hizo que aquel bajara la guardia en la península, lo que, unido al apoyo militar británico, facilitó que los patriotas españoles empezaran a recuperar territorio, expulsando definitivamente a los franceses en 1814.
El mapa recoge, además de algunas indicaciones generales, diferentes hechos relacionados con este periodo en la zona del Bajo Cinca, con especial atención a Fraga, localidad que más se ha estudiado en este aspecto gracias a la obra de Antonio Berenguer Galindo: Fraga en la guerra de la independencia. http://historiadefraga.es/fraga-en-la-guerra-de-la-independencia/.

DEMOGRAFIA DEL SEGLE XIX / DEMOGRAFÍA DEL SIGLO XIX

Vista de Fraga. (Foto: Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya)

El mapa mostra la demografia comarcal en una època de creixement demogràfic com és el segle XIX.  Alguns pobles, fins i tot, van assolir el seu màxim històric de població en aquestes dates (Candasnos, Ontiñena, Vilella de Cinca). Un reflex de l’època en que l’agricultura encara era el principal sector econòmic del Baix Cinca i del país. En una zona agrícola com el Baix Cinca la població va crèixer, abans de que s’iniciés la crisi finisecular i arribés la fil·loxera que tan va colpejar al sector vitivinícola. En fons vermell es marquen els municipis que més van veure incrementada la seva població: Mequinensa i Osso, i en groc els que menys, mentre que en taronja els que ho va fer de manera intermitja a nivell comarcal. Destaquen dos poblacions: Mequinensa va multiplicar per més de tres la seva població i Fraga va més que duplicar en el mateix període. Els llocs que menys van créixer també van veure força incrementat el seu nombre d’habitants, tot i que sense duplicar el seu nombre de veïns.

CONSULTAR MAPA

El mapa muestra la demografía comarcal en una época de crecimiento demográfico, como es el siglo XIX. Algunos pueblos, incluso, alcanzaron su máximo histórico de población en estas fechas (Candasnos, Ontiñena, Velilla de Cinca). Un reflejo de la época en que la agricultura aún era el principal sector económico del Bajo Cinca y del país. En una zona agrícola como el Bajo Cinca la población creció, antes de que se iniciara la crisis finisecular y llegara la filoxera que tan golpeó al sector vitivinícola. En fondo rojo se marcan los municipios que más vieron incrementada su población: Mequinenza y Osso, y en amarillo los que menos, mientras que en naranja los que lo hizo de manera intermedia a nivel comarcal. Destacan dos poblaciones: Mequinenza multiplicó por más de tres su población y Fraga más que duplicó en el mismo periodo. Los lugares que menos crecieron también vieron incrementado su número de habitantes, aunque sin llegar a duplicar su número de vecinos.

DEMOGRAFIA DEL SEGLE XVIII / DEMOGRAFÍA DEL SIGLO XVIII

Osso de Cinca


El mapa explica el gran creixement poblacional que es va experimentar a la comarca durant el segle XVIII, així com el seu repartiment concret per municipis. Municipis on el creixement va ser més intens en termes percentuals són Xalamera, Osso, Vallobar i Vilella i el que menys Candasnos. Fraga i Mequinensa, per aquest ordre, continuaren sent les localitats més poblades. Es disposa de més dades demogràfiques per a Fraga, que permeten fer un càlcul addicional sobre quin va ser el creixement de la població, que ens dona que entre 1708 ( durant la Guerra de Successió) i 1793 la població s’havia incrementat en un 213%, el que vol dir que la població fragatina es va més que duplicar entre aquells anys. Aquest increment de població està associat al gran desenvolupament de l’agricultura i el comerç durant el segle XVIII coincidint també amb al llarg període de pau que va de la Guerra de Successió a la Guerra d’Independència. Una recuperació econòmica que ja havia començat a finals del segle XVII, de fet, i que la Guerra de Successió no va aconseguir més que frenar temporalment. 



                                                         CONSULTAR MAPA

El mapa explica el gran crecimiento poblacional que se experimentó en la comarca durante el siglo XVIII, así como su reparto concreto por municipios. Municipios donde el crecimiento fue más intenso en términos porcentuales son Chalamera, Osso, Ballobar y Vilella y el que menos Candasnos. Fraga y Mequinenza, por este orden, continuaron siendo las localidades más pobladas. Se dispone de más datos demográficos para Fraga, que permiten hacer un cálculo adicional sobre cuál fue el crecimiento de la población, que nos da que entre 1708 (durante la Guerra de Sucesión) y 1793 la población se había incrementado en un 213 %, lo que significa que la población fragatina se más que duplicó entre aquellos años. Este incremento de población está asociado al gran desarrollo de la agricultura y el comercio durante el siglo XVIII coincidiendo también con el largo periodo de paz que va de la Guerra de Sucesión a la Guerra de Independencia. Una recuperación económica que ya había comenzado a finales del siglo XVII, de hecho, y que la Guerra de Sucesión no consiguió más que frenar temporalmente.

dilluns, 20 d’agost del 2018

ABASTIMENTS DE LA CIUTAT DE FRAGA (1604-1703) / ABASTOS DE LA CIUDAD DE FRAGA (1604-1703)

Vista de Fraga (1779).


El mapa descriu la procedència de les compres d'alguns productes clau fetes entre els anys 1604 i 1703 per les autoritats locals de Fraga, segons les dades recollides per F. Otero al seu llibre "La vila de Fraga al segle XVII". En vermell, s’indica la procedència de la carn (majoritàriament aragonesa i amb alguna compra, també, a Vall d’Aran i Segrià), en groc la del cereal (principalment de les zones planes i prepirinenques d’Aragó i en menor mesura de pobles del Segrià, Noguera i Urgell, també amb una compra a Castella) i en marró la de la fusta (que prové d’una àrea més reduïda, pirinenca, i dels mercats de Montsó i Barbastre). El mapa evidencia quin era el marc geogràfic en el que actuava el Consell de Fraga per tal d’assegurar l’abastiment de la vila. Es va primar majoritàriament les compres a dins del mateix regne d’Aragó, seguides per les que es van fer al Segrià, la comarca de Catalunya més propera al Baix Cinca. 

CONSULTAR MAPA

El mapa describe la procedencia de las compras de algunos productos clave realizadas por las autoridades de Fraga entre 1604 y 1703, según los datos recogidos por F. Otero en su libro "La vila de Fraga al segle XVII". En rojo, se indica la procedencia de la carne (mayoritariamente aragonesa y con alguna compra también en Valle de Aran y Segrià), en amarillo la del cereal (principalmente de las zonas planas y prepirenaicas de Aragón y en menor medida de pueblos del Segrià, Noguera y Urgell, también con una compra en Castilla) y en marrón la de la madera (que proviene de un área más reducida, pirenaica y de los mercados de Monzón y Barbastro). El mapa evidencia cuál era el marco geográfico en el que actuaba el Consejo de Fraga para asegurar el abastecimiento de la ciudad. Se primó mayoritariamente las compras dentro del mismo reino de Aragón, seguidas por las que se hicieron en el Segrià, la comarca de Cataluña más cercana al Bajo Cinca.

ART D'ÈPOCA MODERNA / ARTE DE ÉPOCA MODERNA

Parroquial de Torrent de Cinca. Foto: Marina Barrafón.

Entre el segle XVI i finals del XVIII  es van viure diferents etapes de creixement demogràfic i econòmic al Baix Cinca, el que explica la gran quantitat d’obres artístiques d’ estil renaixentista i barroc que es conserven. Hi ha testimonis d’art d’època moderna per a tots els municipis de la comarca.  Amb el símbol d’una creu blau fosc es mostren les esglésies d’aquesta època i amb una casa vermella els diferents exemples d’arquitectura civil. Una creu groga indica on es trobaven dos creus de terme, bon exemple de l’escultura d’aquells segles.  El mapa també recull alguns edificis coneguts per fotografies i documents audiovisuals que van ser destruïts al llarg del segle XX, com per exemple l’església de Mequinensa o el Palau Agustí de Fraga.
Destaquen per la seva unitat constructiva i estilística la parroquial de Belver, del renaixement, i les esglésies de Saidí, Torrent, Osso i Vilella, ja barroques.

CONSULTAR MAPA

Entre el siglo XVI y finales del XVIII se vivieron diferentes etapas de crecimiento demográfico y económico en el Bajo Cinca, lo que explica la gran cantidad de obras artísticas de estilo renacentista y barroco conservadas. Hay testimonios de arte de época moderna para todos los municipios de la comarca. Con el símbolo de una cruz azul oscuro se muestran las iglesias de esta época y con una casa roja los diferentes ejemplos de arquitectura civil. Una cruz amarilla indica donde se encontraban dos cruceros, buen ejemplo de la escultura de aquellos siglos. El mapa también recoge algunos edificios conocidos por fotografías y documentos audiovisuales y que fueron destruidos a lo largo del siglo XX, como por ejemplo la iglesia de Mequinenza o el Palacio Agustín de Fraga.
Destacan por su unidad constructiva y estilística la parroquial de Belver, del renacimiento, y las iglesias de Zaidín, Torrente, Osso y Velilla, ya barrocas.

dimarts, 7 d’agost del 2018

IMMIGRACIÓ A FRAGA (1654-1705) / INMIGRACIÓN A FRAGA (1654-1705)

El mapa ens informa sobre l’origen d’algunes persones forasteres que es van establir Fraga en el període 1654-1705, segons les dades publicades per Félix Otero al llibre “La Vila de Fraga al segle XVII”, Vol. 1 p. 135. Segurament no són tots els que van venir en aquell període, però el mapa ens permet fer-nos una idea de la varietat de procedències dels nous habitants de la capital del Baix Cinca d’aquell temps. Algunes persones venien de la mateixa comarca, altres de la resta d’Aragó i de Catalunya. I encara es comprova com arribaven els immigrants francesos provinents del Midi, un potent corrent migratori que s’havia iniciat al segle XVI i que havia portat a molts occitans a establir-se, en la seva majoria, a Aragó, Catalunya i Navarra. De la resta d’Espanya trobem gent procedent de terres valencianes, castellanes, navarreses, basques i gallegues. L’immigrant que venia de més lluny procedia d’Alemanya. Són uns anys de crisi i redreç demogràfic i econòmic, en que la gent lluitava per sortir de la crisi del segle XVII i mitigar els seus efectes.

CONSULTAR MAPA

El mapa nos informa sobre el origen de algunas personas forasteras que se establecieron Fraga en el periodo 1654-1705, según los datos publicados por Félix Otero en el libro "La Vila de Fraga al segle XVII", Vol. 1 p. 135. Seguramente no son todos los que vinieron en ese período, pero el mapa nos permite hacernos una idea de la variedad de procedencias de los nuevos habitantes de la capital del Bajo Cinca de aquel tiempo. Algunas personas venían de la misma comarca, otros del resto de Aragón y de Cataluña. Y aún se comprueba cómo llegaban los inmigrantes franceses provenientes del Midi, un potente corriente migratoria que se había iniciado en el siglo XVI y que había llevado a muchos occitanos a establecerse, en su mayoría, en Aragón, Cataluña y Navarra. Del resto de España se encuentra gente procedente de tierras valencianas, castellanas, navarras, vascas y gallegas. El inmigrante que venía de más lejos procedía de Alemania. Son unos años de crisis y de recuperación demográfica y económica, en que la gente luchaba para salir de la crisis del siglo XVII y mitigar sus efectos.

dilluns, 6 d’agost del 2018

L'EXPULSIÓ DELS MORISCOS (1610) / LA EXPULSIÓN DE LOS MORISCOS (1610)


La Expulsión de los Moriscos, de Vicente Carducho, Museo del Prado.


Els moriscos eren el nom que rebien al segle XVI i XVII els descendents dels musulmans que s’havien quedat als regnes cristians peninsulars després de la conquesta cristiana medieval. Havien estat obligats a convertir-se al cristianisme pels Reis Catòlics, però continuaven mantenien moltes de les seves costums,  tradicions culturals i religioses. La zona del Baix Cinca concentrava nombroses famílies de moriscos, que treballaven la terra i es dedicaven a l’artesania. Aragó era un regne amb nombrosos moriscos, que es concentraven a la vall de l’Ebre i els seus afluents, aportant riquesa econòmica amb la seva feina. 

L’edicte d’expulsió dels moriscos decretat per Felip III va comportar la desaparició d’aquesta minoria de tots els territoris de la monarquia hispànica. Això va provocar l’abandonament de molts camps, la disminució de l’activitat econòmica i de la recaptació fiscal per la baixada de població que va comportar. El mapa mostra  on estaven els moriscos del Baix Cinca i Baix Segre i com es va produir la seva expulsió de manera conjunta  a través de l’Ebre. Es pot veure el seu recorregut a través de l’Ebre fins al port dels Alfacs i el seu embarcament cap a les costes africanes de Tunis,  on es van establir pel que sembla.


 CONSULTAR MAPA

Los moriscos eran el nombre que recibían en el siglo XVI y XVII los descendientes de los musulmanes que habían permanecido en los reinos cristianos peninsulares después de la conquista cristiana medieval. Habían sido obligados a convertirse al cristianismo por los Reyes Católicos, pero continuaban mantenían muchas de sus costumbres, tradiciones culturales y religiosas. La zona del Bajo Cinca concentraba numerosas familias de moriscos, que trabajaban la tierra y se dedicaban a la artesanía. Aragón era un reino con numerosos moriscos, que se concentraban en el valle del Ebro y sus afluentes, aportando riqueza económica con su trabajo.
El edicto de expulsión de los moriscos decretado por Felipe III comportó la desaparición de esta minoría de todos los territorios de la monarquía hispánica. Esto provocó el abandono de muchos campos, la disminución de la actividad económica y de la recaudación fiscal por la bajada de población que comportó. El mapa muestra donde estaban los moriscos del Bajo Cinca y Bajo Segre y cómo se produjo su expulsión de manera conjunta a través del Ebro. Se puede ver su recorrido a través del Ebro hasta el puerto de los Alfaques y su embarque hacia las costas africanas de Túnez, donde se establecieron al parecer.

DEMOGRAFIA SEGLES XVI-XVII / DEMOGRAFÍA SIGLOS XVI-XVII

Belver de Cinca


El mapa descriu l’estat de la demografia del Baix Cinca al segle XVII, en un context de crisi general que va afectar a tota Europa (males collites, epidèmies, guerres, alta fiscalitat, endeutament). En vermell, els municipis que més han vist reduïda la seva població respecte a les dades de població del 1495 i en verd els que tenien una situació millor que el 1495. Amb una estrella groga es detallen dades del segle XVI per als municipis de Fraga i Saidí, on es pot comprovar que abans de la crisi del segle XVII, s’havia produït un gran creixement de població durant el segle XVI. Fraga, per exemple, va passar de 1381 habitants el 1495 a 2.250 el 1585. Un cicle de creixement que es deuria viure a totes les localitats de la comarca amb major o menor intensitat. L’impacte de la crisi del segle XVII i de la guerra dels Segadors va ser gran: els nivells de població assolits el segle XVI no es van recuperar fins al 1685.

CONSULTAR MAPA

El mapa describe el estado de la demografía del Bajo Cinca en el siglo XVII, en un contexto de crisis general que afectó a toda Europa (malas cosechas, epidemias, guerras, alta fiscalidad, endeudamiento). En rojo, los municipios que más han visto reducida su población respecto a los datos de población de 1495 y en verde los que tenían una situación mejor que el 1495. Con una estrella amarilla se detallan datos del siglo XVI para los municipios de Fraga y Zaidín, donde se puede comprobar que antes de la crisis del siglo XVII, se había producido un gran crecimiento de población durante el siglo XVI. Fraga, por ejemplo, pasó de 1381 habitantes en 1495 a 2.250 en 1585. Un ciclo de crecimiento que se debió vivir en todas las localidades de la comarca con mayor o menor intensidad. El impacto de la crisis del siglo XVII y de la guerra de los Segadors fue grande: los niveles de población alcanzados el siglo XVI no se recuperaron hasta el 1685.

POBLAMENT EL 1495 / POBLAMIENTO EN 1495

Castell de Saidí / Castillo de Zaidín.

El mapa recull les dades del fogatje de 1495, document de tipus fiscal que es va fer per tal de distribuir uns tributs en base a la població de cada nucli habitat del regne d’Aragó. El recompte es va fer en “focs”, terme que designa a cadascuna de les llars o cases que hi havia a cada localitat. S’ha considerat un factor de conversió de 4,5 habitants per foc, per tal de reconstruir les xifres de població. 
El mapa ofereix una instantània demogràfica de la comarca a finals de l’edat mitjana, una època de recuperació després del gran daltabaix general de la crisi del segle XIV i dels efectes de la propera Guerra Civil a Catalunya. En vermell s’indiquen els  dos nuclis més grans, Fraga i Mequinensa amb més de 100 focs.  En taronja, les localitats amb més de 50 focs, Saidí, Ontinyena i Ballobar. En groc les que tenien entre 11 i 50 focs i en blanc les que tenien fins a 10 focs i constaven com a deshabitades.  Comparant aquest mapa amb el de nuclis de poblament i règim senyorial a l’edat mitjana es percep el fort impacte de la crisi baixmedieval del segle XIV causada per les males collites i la pesta negra.  Moltes antigues poblacions de la zona no consten ja a finals del segle XV, ja que havien quedat deshabitades (Montral, Buars, Canals, Torralba, Vermell, la Almunia dels Templers, Cardell, Daimús…). Calavera encara apareix citada al fogatje de 1495, tot i que ja estava deshabitada també. La població s’havia reorganitzat territorialment, concentrant-se en menys nuclis, conformant-se així el mapa dels que existeixen fins a l’actualitat. 

CONSULTAR MAPA

El mapa recoge los datos del fogaje de 1495, documento de tipo fiscal que se hizo para distribuir unos tributos en base a la población de cada núcleo habitado del reino de Aragón. El recuento se hizo en “fuegos”, término que designa a cada una de los hogares o casas que había a cada localidad. Se ha considerado un factor de conversión de 4,5 habitantes por fuego, para reconstruir las cifras de población. 
El mapa ofrece una instantánea demográfica de la comarca a finales de la edad mediana, una época de recuperación después del gran descalabro general de la crisis del siglo XIV y de los efectos de la próxima Guerra Civil en Cataluña. En rojo se indican los dos núcleos más grandes, Fraga y Mequinensa con más de 100 fuegos. En naranja, las localidades con más de 50 fuegos, Zaidín, Ontiñena y Ballobar. En amarillo las que tenían entre 11 y 50 fuegos y en blanco las que tenían hasta 10 fuegos y constaban como deshabitadas. Comparando este mapa con el de núcleos de poblamiento y régimen señorial a la edad mediana se percibe el fuerte impacto de la crisis bajomedieval del siglo XIV causada por las malas cosechas y la peste negra. Muchas antiguas poblaciones de la zona no constan ya a finales del siglo XV, puesto que habían quedado deshabitadas (Montral, Buars, Canals, Torralba, Rojo, Almunia de los Templarios, Cardell, Daimús…). Calavera todavía aparece citada en el fogaje de 1495, a pesar de que ya estaba deshabitado. La población se había reorganizado territorialmente, concentrándose en menos núcleos, conformándose así el mapa de los que existen hasta la actualidad.

diumenge, 5 d’agost del 2018

ART GÒTIC / ARTE GÓTICO

Sant Miquel de Fraga (Foto: Marina Barrafón)

L’art gòtic va estar present al Baix Cinca entre els segles XIII i XV. Es conserven diferents testimonis arquitectònics, pictòrics i escultòrics relacionats amb la majoria dels municipis de la comarca, tal com reflecteix el mapa. En groc s’indica l’arquitectura, en verd la pintura i en fúcsia l’escultura. A nivell arquitectònic, cal destacar que la major part de testimonis conservats corresponen a temples, si bé també cal citar algunes fortaleses,  en millor o pitjor estat, i un pont. Cal puntualitzar que la major part de les esglésies no són completament gòtiques, sinó que només presenten parts fetes en aquest estil, bé per ser de cronologia més antiga i tenir components romànics o bé per les reformes posteriors d’època moderna. D’altra banda cal tenir present que les escultures gòtiques que s’indiquen al mapa no es conserven “in situ”, sinó que s’inclouen a les col·leccions medievals del Museu Nacional d’Art de Catalunya i del Museu de Lleida: diocesà i comarcal. El mateix cal dir de la poca pintura gòtica existent (dos taules de Saidí), conservades al Museu de Lleida: diocesà i comarcal. Els canvis seculars en el gust artístic, el desinterès, les diferents guerres, els antiquaris i, especialment,  la revolució social del 1936 expliquen que moltes altres peces litúrgiques medievals hagin desaparegut, lamentablement, per sempre.
L’art gòtic és el reflex de la societat medieval feudal que articulava les relacions socials i humanes a la comarca. Encara avui el castell de Mequinensa és una icona del municipi, així com Sant Miquel de Fraga – malgrat la gran transformació contemporània que ha patit- ocupa un lloc ben simbòlic del casc urbà: el punt més elevat. A poblacions com Ontinyena o Candasnos el gòtic conforma sectors ben importants de l’església, l’edifici més important d’aquests pobles.

 CONSULTAR MAPA

El arte gótico estuvo presente en el Bajo Cinca entre los siglos XIII y XV. Se conservan diferentes testimonios arquitectónicos, pictóricos y escultóricos relacionados con la mayoría de los municipios de la comarca, tal y como refleja el mapa. En amarillo se indican las obras de arquitectura, en verde las de pintura y en fucsia las de escultura. A nivel arquitectónico, la mayor parte de testimonios conservados corresponden a templos, si bien también hay que citar algunas fortalezas - en mejor o peor estado- y un puente. Hay que puntualizar que la mayor parte de las iglesias de la comarca no son plenamente góticas, sino que presentan partes en este estilo, bien por ser de cronología más antigua y tener componentes románicos o bien por las reformas posteriores de época moderna. Por otra parte hay que tener presente que las esculturas góticas que se indican en el mapa no se conservan "in situ", sino que se incluyen en las colecciones medievales del Museo Nacional de Arte de Cataluña y del Museo de Lleida: diocesano y comarcal. Lo mismo cabe decir de la poca pintura gótica existente (dos mesas de Zaidín), conservadas en el Museo de Lleida: diocesano y comarcal. Los cambios seculares en el gusto artístico, el desinterés, las diferentes guerras y, especialmente, la revolución social de 1936 explican que muchas otras piezas litúrgicas medievales hayan desaparecido, lamentablemente, para siempre.
El arte gótico es el reflejo de la sociedad medieval feudal que articulaba las relaciones sociales y humanas en la comarca. Aún hoy el castillo de Mequinenza es un icono del municipio, así como San Miguel de Fraga - a pesar de la gran transformación contemporánea que ha sufrido- ocupa un lugar bien simbólico del casco urbano: el punto más elevado. A poblaciones como Ontiñena o Candasnos el gótico conforma sectores bien importantes de la iglesia, el edificio más importante de estos pueblos.

MINORIES RELIGIOSES ( S. XII-XV) / MINORIAS RELIGIOSAS (S. XII-XV)

Destins dels jueus sefardites expulsats el 1492 / Destinos de los judíos sefarditas expulsados en 1492. (Font:  Wikipedia,  http://michel.azaria.free.fr/History.htm)


Després de la conquesta feudal del segle XII es va implantar el catolicisme com a religió predominant. No obstant això, una part de la antiga població musulmana del Baix Cinca va mantenir-se a algunes localitats (Saidí, Fraga i Mequinensa), constituint-se així una minoria religiosa que va conviure durant segles amb els pobladors cristians. Els musulmans van habitar en barris separats, les aljames, fins al 1609, any en que van ser expulsats per ordre del rei Felip III.  Es dedicaven a l’artesania i el treball de la terra. 
Una altra minoria ben present a la comarca va ser la dels jueus, que van viure durant l’edat mitjana sota protecció reial. Consten en les localitats de Mequinensa, Fraga, Saidí, Ballobar i Ontinyena. Van ser expulsats el 1492 pels Reis Catòlics, anant a viure a França, Itàlia, Holanda i altres paises del nord d’Europa i a diferents provincies de l’Imperi Otomà. Acostumaven a desenvolupar activitats comercials, artesanals i liberals, tot i que alguns es dediquessin també a les tasques del camp. 
El mapa recull diferents noticies documentals relatives a aquests altres habitants de la comarca, sovint oblidats degut a la seva posterior desaparició. Una memòria esborrada volgudament la d’aquests dos grups, que cal recuperar per entendre la veritable complexitat i diversitat de la societat medieval.  

CONSULTAR MAPA

Después de la conquista feudal del siglo XII se implantó el catolicismo como religión predominante. No obstante, una parte de la antigua población musulmana del Bajo Cinca se mantuvo en algunas localidades (Zaidín, Fraga y Mequinenza), constituyéndose así la minoría religiosa que convivió durante siglos con los pobladores cristianos. Los musulmanes habitaron en barrios separados, las aljamas, Hasta el 1609, año en que fueron expulsados ​​por orden del rey Felipe III. Se dedicaban a la artesanía y el trabajo de la tierra.
Otra minoría bien presente en la comarca fue la de los judíos, que vivieron durante la edad media bajo protección real. Constan en las localidades de Mequinenza, Fraga, Zaidín, Ballobar y Ontiñena. Fueron expulsados ​​en 1492 por los Reyes Católicos, yendo a vivir a Francia, Italia, Holanda y otros países del norte de Europa y diferentes provincias del Imperio Otomano. Solían desarrolló actividades comerciales, artesanales y liberales, aunque unos cuantos se dedicaban también a las tareas del campo.
El mapa recoge diferentes noticias documentales relativas a estos otros habitantes de la comarca, a menudo olvidados debido a su posterior desaparición. Una memoria borrada la de estos dos grupos, que hay que recuperar para entender la verdadera complejidad y diversidad de la sociedad medieval.

CRÈDIT I COMERÇ A LA BAIXA EDAT MITJANA / CRÉDITO Y COMERCIO EN LA BAJA EDAD MEDIA


El canvista i la seva dona. / El cambista y su mujer. Q. Massys

El mapa reflecteix l’activitat comercial i financera comarcal entre els segles XIV i XV. A l’edat mitjana el Baix Cinca era una comarca travessada per eixos comercials força importants. D’una banda destacaven l’eix Saragossa/Lleida/ Barcelona i Mediterrània i de l’altra la via comercial fluvial de l’Ebre.  També hi havia l’eix que resseguia el riu Cinca de nord a Sud. Això convertia a Fraga en punt de mercat i de comerç tan a nivell comarcal, com de mitja i llarga distància. Altres mercats propers eren els de Mequinensa, a la mateixa comarca, en el curs de l’Ebre, el de la propera ciutat de Lleida i el de Montsó, riu amunt. Hi ha informació sobre els diferents productes que es compraven i venien al mercat fragatí, principal plaça comercial de la comarca, segons la recerca feta per Luis Benito Luna.
A nivell financer resulta interessant veure l’extens àmbit geogràfic en el que la Hisenda municipal de Fraga va col·locar el seu deute i on per tant, gaudia de bon crèdit. En taronja les dades del segle XIV i primeres anys del XV i en vermell les de la resta del segle XV i primers anys del s. XVI. Veiem com al primer període el municipi de Fraga va fer tractes en un extens radi territorial, arribant fins a Roda d’Isàbena al nord, Saragossa a l’oest, Barcelona a l’est i Tortosa al sud. La zona de Lleida era la que va aportar més diners a la hisenda fragatina, amb un 41, 86 % del total del capital, tal com s’extreu de les dades publicades per Antonio Berenguer Galindo a “Censal Mort. Historia de la deuda pública del Concejo de Fraga (siglos XIV-XVIII).” La fallida de l’hisenda municipal a principis del segle XV va reduir dràsticament la importància de Lleida com a prestatària de diners. Diferents famílies fragatines van prendre el relleu com protagonistes principals dels préstecs a la hisenda local. Els jueus eren uns altres prestamistes actius. Segons publica Miguel Ángel Motis, diferents jueus de Montsó i Lleida van deixar diners a diferents persones del Baix Cinca. No disposem de dades sobre les poblacions en que la gent del Baix Cinca va prestar diners, però cal imaginar una geografia molt semblant a la que hem vist per a quan calia demanar diners.

CONSULTAR MAPA

El mapa refleja la actividad comercial y financiera comarcal entre los siglos XIV y XV. En la Edad Media el Bajo Cinca era una comarca atravesada por ejes comerciales muy importantes. Por un lado destacaban el eje Zaragoza / Lleida / Barcelona y Mediterráneo y por otro la vía comercial fluvial del Ebro. También había el eje que recorría el río Cinca de norte a Sur. Esto convertía a Fraga en punto de mercado y de comercio tanto a nivel comarcal, como de media y larga distancia. Otros mercados cercanos eran los de Mequinenza, en la misma comarca, en el curso del Ebro, el de la cercana ciudad de Lleida y el de Monzón, río arriba. Hay información sobre los diferentes productos que se compraban y vendían en el mercado fragatí, principal plaza comercial de la comarca, según la investigación realizada por Luis Benito Luna.
A nivel financiero resulta interesante ver el extenso ámbito geográfico en el que la Hacienda municipal de Fraga colocaba su deuda y donde, por tanto, gozaba de buen crédito. En naranja los datos del siglo XIV y primeras años del XV y en rojo las del resto del siglo XV y primeros años del s. XVI. Vemos como en el primer periodo el municipio de Fraga hizo tratos en un extenso radio territorial: hasta Roda de Isábena al norte, Zaragoza al oeste, Barcelona al este y Tortosa al sur. La zona de Lleida era la que aportó más dinero a la hacienda fragatina, con un 41, 86% del total del capital, tal como se extrae de los datos publicados por Antonio Berenguer Galindo en “Censal Mort. Historia de la deuda pública del Concejo de Fraga (siglos XIV-XVIII).”  La quiebra de la hacienda municipal a principios del siglo XV redujo drásticamente la importancia de Lleida como prestataria de dinero. Diferentes familias fragatinas tomaron el relevo como protagonistas principales de los préstamos a la hacienda local. Los judíos eran otros activos prestamistas. Según publica Miguel Ángel Motis, diferentes judíos de Monzón y Lérida dejaron dinero a diferentes personas del Bajo Cinca. No disponemos de datos sobre las poblaciones en que la gente del Bajo Cinca prestó dinero, pero hay que imaginar una geografía muy parecida a la que hemos visto para cuando había que pedir dinero.