dissabte, 1 de setembre del 2018

PERSONATGES HISTÒRICS / PERSONAJES HISTÓRICOS

Jesús Moncada
Ramón J. Sender


El mapa de personatges històrics del Baix Cinca és una bona aproximació al que ha estat la història d’aquesta comarca al llarg dels segles. La selecció de noms inclou des dels més indiscutibles (Ramon J. Sender, Jesus Moncada…) per la fama nacional i internacional que han aconseguit fins a aquells altres menys coneguts però que alguns municipis consideren ben dignes de record ( bé sigui per les circumstàncies especials de la seva biografia o pels èxits vitals que van assolir).
S’indiquen en groc els de l’edat mitjana, en verd els de l’edat moderna i en vermell els de l’edat contemporània. Fraga és la localitat amb més personatges destacats, el que reflecteix el seu rol històric de capital comarcal i  el fet de ser la població més gran des de fa segles i segles. Mequinensa és la segona localitat amb més personatges, entre els que destaca Montcada. D’altra banda, un dels pobles més petits del Baix Cinca, Chalamera, va ser el bressol del cel·lebrat escriptor Ramón J. Sender.  El personatge més antic que conté el mapa és Jalwa Al-abbar, una poetessa de Mequinensa que va viure en època islàmica i el més recent és el periodista de Saidí Joaquim Ibarz, que va morir el 2011. Al considerar que es tracten de personatges històrics no s’han tingut en compte als vius. 

                                          CONSULTAR MAPA

El mapa de personajes históricos del Bajo Cinca es una buena aproximación a lo que ha sido la historia de esta comarca a lo largo de los siglos. La selección de nombres incluye desde los más indiscutibles (Ramon J. Sender, Jesus Moncada…) por la fama nacional e internacional que han conseguido hasta aquellos otros menos conocidos pero que algunos municipios consideran muy dignos de recuerdo ( bien sea por las circunstancias especiales de su biografía o por los éxitos vitales que lograron).
Se indican en amarillo los de la edad media, en verde los de la edad moderna y en rojo los de la edad contemporánea. Fraga es la localidad con más personajes destacados, lo que refleja su rol histórico de capital comarcal y el hecho de ser la población más grande desde hace siglos y siglos. Mequinensa es la segunda localidad con más personajes, entre los que destaca el escritor Montcada. Por otro lado, uno de los pueblos más pequeños del Bajo Cinca, Chalamera, fue la cuna del celebrado escritor Ramón J. Sender. El personaje más antiguo que contiene el mapa es Jalwa Al-abbar, una poetesa de Mequinenza que vivió en época islámica y el más reciente es el periodista de Saidí Joaquim Ibarz, que murió en 2011. Al considerar que se trata de personajes históricos no se han tenido en cuenta a los vivos.