dimecres, 22 d’agost del 2018

AGRICULTURA (S. XIX)

Vilella de Cinca / Velilla de Cinca

El mapa reflecteix els trets bàsics de l’agricultura comarcal al segle XIX. En primer lloc, els conreus amb més presència, segons es descriuen al “Diccionario” de Madoz. Destaca la trilogia mediterrània (vi, olivera, cereal), les figues, fruites, llegums i hortalisses. En tot cas, la major part de les terres eren de secà, motiu pel qual el cereal era el producte més conreat. També hi havia grans extensions dedicades a la ramaderia, tot i que aquestes van disminuir degut al procés d’expansió agrícola que prosseguia amb la tendència del segle XVIII. El mapa inclou altres dades agrícoles complementàries, procedents d’amillaraments (la major part confeccionades en base a les dades publicades per Ismael Zapater a “La Ribera Baixa del Cinca: una comarca-frontera” , notícies publicades al bloc de Joaquín Salleras i altres.  Cal destacar que el sector agrícola va patir un fort sotrac en les darreres dècades del segle XIX, degut a l’impacte de la crisi finisecular i de la plaga fil·loxèrica, que va arruïnar l’important sector vitícola comarcal.
A més de mostrar els conreus, el mapa informa sobre el grau de concentració de la propietat de la terra en els diferents municipis. Els colors més intensos del fons indiquen on les desigualtats en l’accés a la renda agrària eren més acusades (Fraga, Belver) i els més suaus on aquesta desigualtat era una mica menor (Mequinensa, Chalamera, Vilella de Cinca). La informació esta extreta del llibre de Carmen Frías “Liberalismo y republicanismo en el Alto Aragón”. 

CONSULTAR MAPA

El mapa refleja los rasgos básicos de la agricultura comarcal en el siglo XIX. En primer lugar, los cultivos con más presencia, según se describen en el “Diccionario” de Madoz. Destaca la trilogía mediterránea (vino, olivo, cereal), los higos, frutas, legumbres y hortalizas. En todo caso, la mayor parte de las tierras eran de secano, por lo que el cereal era la principal producción. También había grandes extensiones dedicadas a la ganadería, aunque éstas disminuyeron debido al proceso de expansión agrícola que proseguía la tendencia del siglo XVIII. El mapa incluye otros datos agrícolas complementarios, procedentes de amillaramientos (la mayor parte confeccionadas en base a los datos publicados por Ismael Zapater en "La Ribera Baja del Cinca: una comarca-frontera", noticias publicadas en el blog de Joaquín Salleras y otros). Cabe destacar que el sector agrícola sufrió una fuerte sacudida en las últimas décadas del siglo XIX, debido al impacto de la crisis finisecular y de la plaga filoxérica, que arruinó el importante sector vitícola comarcal.
Además de mostrar los cultivos, el mapa informa sobre el grado de concentración de la propiedad de la tierra en los diferentes municipios. Los colores más intensos del fondo indican donde las desigualdades en el acceso a la renta agraria eran más acusadas (Fraga, Belver) y los más suaves donde esta desigualdad era algo menor (Mequinenza, Chalamera, Velilla de Cinca). La información está extraída del libro de Carmen Frías “Liberalismo y republicanismo en el Alto Aragón”.