dissabte, 20 d’agost del 2016

L'ÈPOCA ROMANA / LA ÉPOCA ROMANA


Mosaic de Vila Fortunatus (Setembre). / Mosaico de Villa Fortunatus (Septiembre), Museo de Zaragoza.



La rivalitat al segle III a.C. entre Cartago i Roma, les dues potències mediterrànies del moment, va portar-les a enfrontar-se al territori de la península ibèrica.  El desembarcament el 218 a.C. de les tropes de Gneu Escipió a Empúries (Girona) fou l’inici d’un procés de conquesta que acabà amb la creació de la nova província romana d’Hispania. La incorporació de la vall del Cinca a l’imperi es degué produir entre els III i II a.C. si tenim en compte que Jaca va ser conquerida el 194 a.C. i Gracurris, (prop de Calahorra) el 178 a.C. Els ibers, un cop vençuts, varen adoptar progressivament la llengua llatina i les formes de vida dels conqueridors, en un procés conegut com a “romanització”.  La zona del Baix Cinca es va integrar a  la demarcació provincial de la Tarraconense, amb capital a Tarraco. Dins d’aquesta província s’ubicava concretament dins el “conventum” o districte jurídic de Caesar Augusta al qual també pertanyia la propera ciutat d’Ilerda (Lleida). El mapa recull aquestes i altres ciutats romanes destacades del nord-est peninsular.
La petja romana en el territori del Baix Cinca es reflecteix en base a les restes materials conegudes, citades la Carta Arqueològica. Cal tenir present, en aquest sentit, el biaix que suposa que el terme d’alguns municipis s’hagi investigat més que altres (com en el cas de Candasnos durant el procés de concentració parcel·lària, Ballobar amb la construcció de l’AVE o el major coneixement que hi ha des de fa anys sobre Fraga …), la major destrucció que pot haver existit en les zones de agricultura irrigada intensiva o el desconeixement de les àrees més despoblades de la comarca. 
Tot i aquests factors condicionants el mapa evidencia com va ser d’intensa la presència de la civilització romana al territori, amb 97 punts d’interès assenyalats, 86 dels quals relatius a hàbitats. L’abundant presència de llocs de poblament (cercles grisos) ens informa de la intensitat de l’aprofitament agrícola i ramader, tant a les valls fluvials com també a la plana que s’orienta als Monegres. La “vil·la” romana era l’estructura bàsica de l’organització de l’espai rural. De fet, encara n’hi deuria haver més de les que apareixen marcades al mapa, ja que no tot el territori s’ha investigat amb la mateixa intensitat, el que explicaria alguns dels buits en el poblament que reflecteix el mapa.
Destaquen amb cercles vermells els tres punts de la comarca on existeixen les restes més clarament visibles de l’època romana. Al terme de Fraga trobem un excel·lent exemple d’una luxosa vila: “Vil·la Fortunatus”, les restes de la qual actualment excavades, consolidades i obertes al públic constitueixen un remarcable testimoni de la presència romana en aquesta part de la depressió de l’Ebre. Destaca per la seva planta, estructura i mosaics. Al segle VI, un cop caigut l’imperi, s’hi bastí una basílica paleocristiana, de la que també es conserven diferents elements.  El segon element monumental de la comarca que podem visitar és la font romana d’Ontinyena, que cal pensar com a associada a un antic nucli de poblament. Per una altra part, si anem a l’ermita de Sant Valeri (Vilella de Cinca) podrem observar la base d’un antic mausoleu romà, reaprofitada a l’edat mitjana per a edificar l’ermita. Els característics carreus romans contrasten amb els murs medievals.
Amb fletxes s’indiquen els llocs on han aparegut mil·liaris romans, fites amb inscripcions informatives que es situaven al costat de les vies. Aquesta xarxa viària estructurava l’imperi a nivell econòmic, social i militar. Destaca, entre les que travessaven el Baix Cinca, la via Celsa-Ilerda (Gelsa- Lleida), fragment de la que comunicava el litoral mediterrani amb la meseta interior des de Tarraco (Tarragona) passant per Caesar Augusta (Saragossa). S’han trobat evidències de la mateixa als termes de Fraga, Candasnos i Torrent de Cinca. Altres vies secundàries s’han detectat als termes de Candasnos i Mequinensa.
Finalment ja més en el terreny del mite i la llegenda, hem destacat amb un punt gris fosc el possible lloc d’ ”Octogesa”, citada pel mateix Juli Cèsar als seus escrits i que alguns identificaven amb Mequinensa a amb el jaciment de Castellets. (aquesta darrera atribució la proposa J. Bonales a Traces d’un passat llunyà. Fraga, IEBC, 2018).

CONSULTAR MAPA


La rivalidad en el siglo III a.C. entre Cartago y Roma, las dos potencias mediterráneas del momento, las llevó a enfrentarse en el territorio de la Península Ibérica. El desembarco el 218 a.C. de las tropas de Cneo Escipión en Ampurias fue el inicio de un proceso de conquista que acabó con la creación de la nueva provincia romana de Hispania. La incorporación del valle del Cinca al imperio se debió producir entre los III y II aC si tenemos en cuenta que Jaca fue conquistada el 194 a.C. y Gracurris, (cerca de Calahorra) el 178 a.C. Los íberos, una vez vencidos, adoptaron progresivamente la lengua latina y las formas de vida de los conquistadores, en un proceso conocido como "romanización". La zona del Bajo Cinca se integró en la demarcación provincial de la Tarraconense, con capital en Tarraco. Dentro de esta provincia se ubicaba concretamente dentro del "conventum" o distrito jurídico de Caesar Augusta al que también pertenecía la cercana ciudad de Ilerda (Lleida). El mapa recoge estas y otras ciudades romanas destacadas del nordeste peninsular.
La huella romana en el territorio del Bajo Cinca se refleja en los restos materiales conocidos, citados en la Carta Arqueológica. Hay que tener presente, en este sentido, el sesgo que supone que el término de algunos municipios se haya investigado más que otros (como en el caso de Candasnos durante el proceso de concentración parcelaria, Ballobar con la construcción del AVE o el mayor conocimiento que hay desde hace años sobre Fraga ...), la mayor destrucción que puede haber existido en las zonas de agricultura irrigada intensiva o el desconocimiento arqueológico de las áreas más despobladas de la comarca.
A pesar de estos factores condicionantes, el mapa evidencia como de intensa fue la presencia de la civilización romana en el territorio, con 97 puntos de interés señalados, 86 de los cuales relativos a hábitats. La abundante presencia de lugares de poblamiento (círculos grises) nos informa de la intensidad del aprovechamiento agrícola y ganadero, tanto en los valles fluviales como también en la llanura que se orienta en los Monegros. La "villa" romana era la estructura básica de la organización del espacio rural. De hecho, debió haber más de las que aparecen marcadas, ya que no todo el territorio se ha investigado con la misma intensidad, lo que explicaría algunos de los huecos en el poblamiento que refleja el mapa.
Destacan con círculos rojos los tres puntos de la comarca donde existen los restos más claramente visibles de la época romana. En el término de Fraga encontramos un excelente ejemplo de una lujosa villa: "Villa Fortunatus", los restos de la cual actualmente excavados, consolidados y abiertos al público constituyen un remarcable testimonio de la presencia romana en esta parte de la depresión del Ebro. Destaca su planta, estructura y mosaicos. En el siglo VI, una vez caído el imperio, se construyó allí una basílica paleocristiana, de la que también se conservan diferentes elementos. El segundo elemento monumental de la comarca que podemos visitar es la fuente romana de Ontiñena, que hay que pensar asociada a un antiguo núcleo de población. Por otra parte, si vamos a la ermita de San Valerio (Velilla de Cinca) podremos observar la base de un antiguo mausoleo romano, reutilizada en la Edad Media para edificar la ermita. Los característicos sillares romanos contrastan con los muros medievales.
Con flechas indican los lugares donde han aparecido miliarios romanos, hitos con inscripciones informativas que se situaban junto a las vías. Esta red viaria estructuraba el imperio a nivel económico, social y militar. Destaca, entre las que atravesaban el Bajo Cinca, la vía Celsa-Ilerda (Gelsa- Lleida), tramo de la que comunicaba el litoral mediterráneo con la meseta interior desde Tarraco (Tarragona) pasando por Caesar Augusta (Zaragoza). Se han encontrado evidencias de la misma en los términos de Fraga, Candasnos y Torrente de Cinca. Otras vías secundarias se han detectado en los términos de Candasnos y Mequinenza.
Finalmente, hemos destacado con un punto gris oscuro el posible lugar de "Octogesa", citado por el mismo Julio César en sus escritos y que algunos identifican con el lugar de Mequinenza o con el yacimiento de Castellets (esta última atribución la propone J. Bonales en su libro Traces d’un passat llunyà. Fraga, IEBC, 2018).